藍澄灣業主社群

標題: 新業主 [打印本頁]

作者: Uncle O    時間: 2007-4-14 07:03:55     標題: 新業主

哈囉大家好,我們將要搬到藍澄灣,請問收樓、裝修和入住後有甚麼要留意?
謝謝各位指點。
作者: sunday    時間: 2007-4-14 07:51:06

welcome welcome h:
作者: Eddy Lam    時間: 2007-4-14 09:14:19

Welcome ar~

要注意o既地方就多囉...

1. 冷氣機夠唔夠凍 有冇漏水.
2. 煮食爐tart唔tart得著
3. 廁所鏡架有冇甩
4. 浴缸儲唔儲到水
5. 廚房 廁所個燈座有冇裂 火牛有冇燒到

其實仲有好多 建議你睇番收樓點滴 & 家居天下d舊post...
作者: Robert    時間: 2007-4-14 10:40:14

Welcome~~~Welcome~~~歡迎你加入藍澄灣大家庭!
好似 Eddy 咁講,建議你睇番收樓點滴同埋家居天下d 舊post,收樓點滴就係而家哩個分版,
而家居天下既 link 係 http://rcrest.bzone.com.hk/viewforum.php?f=11 ;
另外想問你幾時搬入黎呀?同埋住第幾座呀? :mrgreen:
作者: bby    時間: 2007-5-10 10:06:44

你好 座座都有唔同問題嗎? 我將會搬去6座

Eddy Lam
請問~~~
1. 冷氣機夠唔夠凍 有冇漏水. ~~ 可以點試呢?
2. 煮食爐tart唔tart得著  ~~ 呢個我識 hee
3. 廁所鏡架有冇甩  ~~ 鏡架即係邊個呢?
4. 浴缸儲唔儲到水  ~~ 呢個係唔係試下沖水後有冇水儲到嗎?
5. 廚房 廁所個燈座有冇裂 火牛有冇燒到  ~~ 燈座即係邊個呢?

真係麻煩晒你呵 ~  h:  h:  h:  h:

另外想問下 RC 有冇蚊架? 我睇樓時見過有人裝蚊紗 唸緊要唔要裝(因有小朋友)  h:
作者: sunday    時間: 2007-5-10 10:47:08

[quote:71e212f3ae="bby"]你好 座座都有唔同問題嗎? 我將會搬去6座

Eddy Lam
請問~~~
2. 煮食爐tart唔tart得著  ~~ 呢個我識 hee
4. 浴缸儲唔儲到水  ~~ 呢個係唔係試下沖水後有冇水儲到嗎?
5. 廚房 廁所個燈座有冇裂 火牛有冇燒到  ~~ 燈座即係邊個呢?

另外想問下 RC 有冇蚊架? 我睇樓時見過有人裝蚊紗 唸緊要唔要裝(因有小朋友)  h:[/quote]

上星期我個小朋友先因為被蚊針到要看醫生...
我自己就見不到蚊,但小朋友沒有出過街,只是在家裡坐,
都搞到成身叮痕。
好了,過了兩三天又再來過。 :dead:
作者: bby    時間: 2007-5-10 10:54:07

[quote:e5408403c0="sunday"]上星期我個小朋友先因為被蚊針到要看醫生...
都搞到成身叮痕。
好了,過了兩三天又再來過。 :dead:[/quote]

下~~~ 咁大件事
唔好意思 以你所知關唔關層數事呢?  ops:
作者: sunday    時間: 2007-5-10 13:20:09

[quote:7078eb9cc5="bby"][quote:7078eb9cc5="sunday"]上星期我個小朋友先因為被蚊針到要看醫生...
都搞到成身叮痕。
好了,過了兩三天又再來過。 :dead:[/quote]

下~~~ 咁大件事
唔好意思 以你所知關唔關層數事呢?  ops:[/quote]

其實我見不到,所以不知道關什麼事
:dead:
作者: Eddy Lam    時間: 2007-5-11 12:52:07

[quote:1c852f503f="bby"]你好 座座都有唔同問題嗎? 我將會搬去6座

Eddy Lam
請問~~~

另外想問下 RC 有冇蚊架? 我睇樓時見過有人裝蚊紗 唸緊要唔要裝(因有小朋友)  h:[/quote]

全屋冷氣開晒最少半日 睇下d牆有冇水滲出o黎... 至於夠唔夠凍 冷氣開一陣
     就feel到啦.

廁所入面咪有塊轉得o既鏡 上面有3層架 好易甩ga 你見唔到 唔通已經甩
     晒?!!  :em18:

浴缸去水位度按一下 就可以儲水啦.
    燈座咪即係插燈膽個位囉 d燈著到就即係冇問題啦.

至於蚊 都有ga 所以我屋企都裝左蚊紗.  
作者: bby    時間: 2007-5-11 16:10:16

Eddy Lam
唔該晒你呀~~
作者: Uncle O    時間: 2007-6-17 23:10:51

多謝,多謝。

1. 冷氣機夠唔夠凍 有冇漏水.
暫時都無漏水,凍就真係唔係好夠,不過加把風扇或冷風機,都ok啦,坐定定都好d。

2. 煮食爐tart唔tart得著
呢樣Okay,不過發覺個爐架好似甩了隻腳,火力又無以前用啲媒氣爐咁強勁咁啦。

3. 廁所鏡架有冇甩
噢,已經甩哂,用玻璃膠「痴」番。

4. 浴缸儲唔儲到水
呢個都可以接受,係會慢慢咁流走。一般浴缸都有呢個安全設計。不過,總覺得老人家用呢個浴缸會有d危險,但點危法又講唔出。

5. 廚房 廁所個燈座有冇裂 火牛有冇燒到
都OKay啦

今晚返來食飯(其實係家父家母住係度),先至發覺廳個窗台個塊玻璃有空位,可以碌咗啲野出街。

個廁所d水力唔多夠,唔能夠一次過沖走……
作者: grassman    時間: 2007-6-18 09:33:22

[quote:a095682b66="Uncle O"]多謝,多謝。
今晚返來食飯(其實係家父家母住係度),先至發覺廳個窗台個塊玻璃有空位,可以碌咗啲野出街。
[/quote]

呢樣野我叫師傅將塊玻璃向下移低了!
作者: Uncle O    時間: 2007-6-19 23:31:28

有冇人知上網服務係咪要申請。細佬話管理費已經包埋喎,咁係唔係一插線就用得?

仲未有時間去望下個會所。
三間酒店都開哂,但係酒店又有乜服務呢?例如Lobby Lounge……

記得當年我住大王下村時,都睇過藍澄灣,當時其中一個賣點係有得租車,唔知宜家仲有冇呢個服務?

好想有本《新業主/住客指南》(唔係官方個本)。
作者: grassman    時間: 2007-6-20 18:26:50

[quote:ff654dc7fd="Uncle O"]有冇人知上網服務係咪要申請。細佬話管理費已經包埋喎,咁係唔係一插線就用得?[/quote]

如果上手無留低,就要去管業處取一條專用Network Cable.

[quote:ff654dc7fd="Uncle O"]仲未有時間去望下個會所。
三間酒店都開哂,但係酒店又有乜服務呢?例如Lobby Lounge……[/quote]
只有一間小餐廳,Lunch Buffet & Dinner Buffet都幾平!

[quote:ff654dc7fd="Uncle O"]記得當年我住大王下村時,都睇過藍澄灣,當時其中一個賣點係有得租車,唔知宜家仲有冇呢個服務?[/quote]
呢個服務已經被藍澄灣居民自殺了!

[quote:ff654dc7fd="Uncle O"]好想有本《新業主/住客指南》(唔係官方個本)。[/quote]
呢個祖傳秘笈只會傳俾歷代掌門人,而且聽說失傳已久,所以我無!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2