Cal and Cel 發表於 2006-8-10 16:15:25

婚前檢查

請問你地有冇做婚前檢查? 我都打算做 不過唔知係邊度做好? 其實除咗婚前檢查外 我都想一次過做埋身體檢查 (包括婦科檢查)! 其實兩年前做過body check-up 到而家 不過我覺得之前個個唔夠detail.  想做個詳細d嘅!

Please help!  Thanks!

Cel

Billy 發表於 2006-8-10 16:27:05

我老婆就有去家計會check.
我就check都冇check過.

bikbark 發表於 2006-8-10 17:06:40

我o地有去d私家診所check 都係check d簡單o野 遺傳病 肝炎 血壓之類
如果你係想生bb 就要check o下地中海貧血 猴恆河因子呢d item

P女 發表於 2006-8-10 17:14:22

去家計會check 可以check埋地中海貧血

cliff 發表於 2006-8-10 18:00:48

My GFriend and me had checked at 家計會 in last month.

The price is HK$600 per one.

Reference: http://www.famplan.org.hk/fpahk/zh/template1.asp?style=template1.asp&content=services/clinic/pmps.asp

Tomato 發表於 2006-8-10 19:14:08

其實去家計會會check d乜0架??

(cliff....你屋企有養兔仔??好得意喎 :D )

cliff 發表於 2006-8-11 13:41:27

我和女朋友都係Check左 -  基本服務

服 務 內 容
體 格 檢 查 查 詢 個 人 及 家 族 病 歷
計 算 體 重 指 標
量 度 血 壓 、 脈 搏
檢 查 甲 狀 腺 、 胸 部 及 腹 部
檢 查 生 殖 器 官
女 性 : 檢 查 盤 腔 及 外 生 殖 器 官
男 性 : 檢 查 睪 丸 及 陰 莖
血 液 化 驗 血 球 常 規 化 驗 , 包 括 紅 血 球 及 白 血 球 數 量 、 血 色 素 、 血 小 板
血 型
類 猴 型 Rh(D) 因 子
梅 毒 定 性 化 驗
乙 型 肝 炎 抗 原 及 抗 體 化 驗
德 國 麻 疹 抗 體 化 驗 ( 女 士 )
尿 液 化 驗 尿 糖 、 尿 蛋 白
精 液 化 驗 精 子 數 量 、 精 子 形 態 、 精 子 活 動 能 力 、 精 液 量 、 精 液 酸 鹼 度
避 孕 指 導 服 務 根 據 個 人 的 健 康 狀 況 及 意 願 , 提 供 合 適 的 避 孕 措 施 , 並 指 導 其 正 確 的 使 用 方 法

* 佢亦加了"子宮頸細胞"檢驗。
** 好像加價了 ...

---------------------------------------------------------------------------------

係呀,佢地好得意架,仲好乖忝呀 :)

Cal and Cel 發表於 2006-8-11 14:16:20

how about esd's package?  good or not ar??

http://www.esdlife.com/campaign/eshop/medical/040107/comp_02.asp

Thanks!

Cel

Andrew Jessica 發表於 2006-8-11 20:30:13

我都係esd's package做check up架 都係一般野啦 不過我做基本野 我覺得為結婚前同生bb前都足夠

gp 發表於 2006-10-7 21:34:19

我想知係唔係一定要做婚前檢查  :?:   如果暫時唔打算生bb 咁係唔係可以唔check 住呢?
頁: [1] 2
查看完整版本: 婚前檢查