bikbark 發表於 2006-3-27 18:29:40

幅射湯丸

我星期六晚試整朱古力湯丸 我想問大家有無發覺整湯丸時 d湯丸會發到好大 大到好似中o左幅射咁.
我只係用糯米粉+水+好少好少糖 要唔要再加其他粉or材料呢?
:roll:

grassman 發表於 2006-3-27 19:16:52

個名好有綽頭喎,囉專利、再上市喇!

Sure Win 發表於 2006-3-27 19:50:59

Re: 幅射湯丸

我星期六晚試整朱古力湯丸 我想問大家有無發覺整湯丸時 d湯丸會發到好大 大到好似中o左幅射咁.  :roll:

大到好唔好食先. 點解無試食乒團0既? :?:

dracula 發表於 2006-3-27 22:37:12

煮o既時候大 都好過食o左落肚先大或者..........屙出o黎變大 :roll:

bikbark 發表於 2006-3-28 09:35:51

就係唔係幾好食囉 d湯丸發到好大 又唔係圓形 d湯丸皮好黏 總之就係唔多掂咁.

bikbark 發表於 2006-3-28 09:44:23

煮o既時候大 都好過食o左落肚先大:roll:
好似講緊以前細個有一種玩具"發水恐龍" 好多o靚仔貪得意吞o左落肚 之後......

bikbark 發表於 2006-3-28 09:50:10

究竟有無人可以話我知d湯丸係咪會發得好大呢?
材料有無問題呢?

dracula 發表於 2006-3-28 11:01:15

究竟有無人可以話我知d湯丸係咪會發得好大呢?
材料有無問題呢?

阿媽話佢整都係用糯米粉 都係會大 大完就會變返細~
(妳試下加 d 英泥 or 石膏粉睇下會唔會好 d~ :mrgreen:)

Eddy Lam 發表於 2006-3-28 13:56:03

阿媽話佢整都係用糯米粉 都係會大 大完就會變返細~
(妳試下加 d 英泥 or 石膏粉睇下會唔會好 d~ :mrgreen:)

原來彊屍係用呢d野o黎整湯圓ga... :em07:

一家四口 發表於 2006-3-28 16:25:55

Re: 幅射湯丸

我星期六晚試整朱古力湯丸 我想問大家有無發覺整湯丸時 d湯丸會發到好大 大到好似中o左幅射咁.
我只係用糯米粉+水+好少好少糖 要唔要再加其他粉or材料呢?
:roll:

咁係咪食三粒都已經飽晒啦?? :lol:  :lol:
頁: [1] 2
查看完整版本: 幅射湯丸