Jess and Burns 發表於 2005-11-23 17:39:33

是否同意盡快通過普選?

12月4 日. 我一定去遊行.

為什麼要香港跟大陸走?

香港的民主步伐一向快過大陸.
如果香港都唔可以有普選 我們的中國大陸何時才可以有?

只是既有利益者才會怕選舉.

點解?

因為怕再選過佢會無得高高在上 無錢分 無地位.

所以我絕對支持盡快落實普選!

grassman 發表於 2005-11-23 20:41:16

有冇諗過如果明年有普選,你會揀邊個?

FD 發表於 2005-11-23 21:57:31

明年諗唔到揀邊個,2012年可能諗到呢

CJ 發表於 2005-11-23 22:31:24

不是有意冒犯 但你可能睇appledaily太多 中毒太深了. 有理想是好 不要比人利用呀.

12月4 日. 我一定不去遊行.

"為什麼要香港跟大陸走?" <- 為什麼未有普選就是跟大陸走? 美國總統 梵蒂岡教宗是一人一票普選的嗎? 我們的民主程度比在大陸差嗎 還是我們走了回頭路嗎?

如果香港都唔可以有普選 我們的中國大陸何時才可以有? <- 誰說香港唔可以有普選? 請不要列擧一個虛構概念來打倒. 同樣的說: 香港的貨幣系統向比大陸自由 如果香港唔可以解除聯繫匯率升值 我們的中國大陸的人仔何時才可以自由升跌... :?:

"只是既有利益者才會怕選舉. 點解? 因為怕再選過佢會無得高高在上 無錢分 無地位."
<- 為什麼要扣帽子呢?怕選舉=既有利益者? 難道不怕選舉就是未有利益者 爭取普選就是為了選到可以成為"高高在上 有錢分 有地位"?

李大狀 陳主教 泥老板是不是"高高在上 有錢分 有地位"的人呢? 如果我不跟隨李大狀 陳主教 泥老板就是不支持民主嗎? 那才是比共產黨更大的獨裁.

爭取普選是為了什麼目的? 是為了作為大陸的模範嗎? 是為了民生還是民主呢?
什麼是民主呢? 少數服從多數就是民主嗎? 我今日動議充公李+x 大家拍手和議是民主嗎? 是為了建立機制 賭馬仔考眼光甘心命抵輸死罷就? 這是最重要的事嗎?

我絕對不反對落實普選 但普選不是今日最重要的事.

資訊發達+各式選舉+傳媒已經為我們反映民意 香港沒有民主是愚民謊言.

我們現在的危機在哪裡? 是因為沒有普選所以有金融風暴嗎? 以前好景是因為沒有官商勾結嗎? 沒有普選會引致沒有投資經濟不景嗎? 普選可以選出議員不要爭取加綜援減稅坐吃山崩嗎? 普選可以使人人有工開嗎? 還是人人可以唔使交稅等攞綜援?

我們最大的危機是要現在爭取普選! 每個人有浪費青春光陰 做不可能的事的自由 但是要狹人就是不道德的.

所謂飽暖思淫慾 食飽先講理想啦 否則只會引來暴民政治 窮人爭家產. 從歷史角度去睇 未準備好的民主(法國大革命東南亞獨立運動)是須要摸索的.

Jess and Burns 發表於 2005-11-23 23:53:20

首先 我平日是不看要比錢睇既報紙既...所以無睇appledaily..
另外 我從來都不介意大家在討論 有不同的意見 這是正常的. 尤其是政治這回事呢.

我唔明點解經濟同民主總是不可以共存.

窮的國家有民主就唔掂?

我見到既係大陸好像正在起飛 而事實上 內部千倉百孔.
我看見我有兩個朋友在兩年內分別被公安在大陸捉了.
說他們有罪. 他們沒有罪 只是他們在大陸比較有錢. 可能有人眼紅了.
後來 給了20幾萬 還是判了他們有罪.

判了後 他們兩人的朋友用了300-500萬給大陸的高層.. 那兩個本來已經判了的"罪人" 就可以放出來. 得到自由了!

大陸建築得最新 最漂亮的地方往往就是公安廳稅局...不到幾年又會重新大肆裝修. 為什麼? 因為要錢啦~ 這些錢在那裡來呢? 又不是人民?

事情不止這些 其實大家都很清楚.
大陸的貪污是很厲害的. 為什麼他們可以這樣放肆地貪污?
有沒有想過 如果這些官是可以由人民選出來的. 他們還會這樣放肆嗎?
我所指的既有利益者 就是他們.

我認為 爭取民主 就是爭取民生的第一步.

其實 如果落實普選 好可能我都係會選返同一個人.

但主導勸在我! 致少我可以選擇.

我的意見 就是這樣 完全沒有"狹人"之意.

Jess and Burns 發表於 2005-11-24 00:01:09

還有 cj  你的意見完全跟我的老公一樣!

他說 支持選舉係為了利益 (學你話, 因為窮人多.一定想分錢人的錢 )
不支持選舉又係為了利益 (就是我說的既有利益者 )

Billy 發表於 2005-11-24 09:32:34

同意有普選.
但不同意盡快有普選 for example 2007...
2012年可能冇問題但一定要教育好市民...

係選特首唔係選明星...
要清楚自己選緊咩野...
我覺得好多香港人都唔係咁清楚.

12月4日號我結婚呀...
你過黎觀禮啦....

grassman 發表於 2005-11-24 09:55:52

有沒有想過 如果這些官是可以由人民選出來的. 他們還會這樣放肆嗎?

貪污同民主無必然的關係。台灣、菲律賓,他們有普選,但台灣有黑金政治、菲律賓貪污比大陸猖獗!  新加波是家長政治,但多方面都走在四小龍前列!

論香港今日的一人一票,過去每當選舉日,眼看一車又一車接載亞公亞婆去投票站,蔡x玉之流都可以高票當選;民主派人士做事無策略、無智慧,勁低B,香港的政治有如BB班! :dead:

Tomato 發表於 2005-11-24 10:41:04

普選係應該有ge....不過我唔係太清楚政治d野.....我成日都搞唔清楚!!
只係覺得而家成日有遊行 好似乜都要遊行一餐咁....

所以12月4日我選擇去sure win同Billy婚禮!! :)

Jess and Burns 發表於 2005-11-24 11:22:14

貪污同民主無必然的關係。台灣、菲律賓,他們有普選,但台灣有黑金政治、菲律賓貪污比大陸猖獗!  新加波是家長政治,但多方面都走在四小龍前列!

論香港今日的一人一票,過去每當選舉日,眼看一車又一車接載亞公亞婆去投票站,蔡x玉之流都可以高票當選;民主派人士做事無策略、無智慧,勁低B,香港的政治有如BB班! :dead:

那麼 要看是誰領導. 星加坡係領導得好.
你不支持 是因為你覺得現在的領導班子都幾好?
唔好既時候呢?

07年都未到 點知會發生咩事? 2012 年對我來說已經是太遠的事 今時今日的承諾...得個講字 到時又可以再拖.

我支持快D 普選 但不支持民主黨那班人. 他們是為了民主而民主. 對於社區的一切 我不覺得他們有處理好. 一尾講民主 當然也是不好的事.

我覺得香港已經有足夠能力有普選 因為香港人的教育程度已經足夠. 他們有自己的思想.不會容易被扇動.

但係呢個話題 始終不會因為一言兩語而改變想法. 每個人也有自由去支持自己的想法.

12 月4 日 我是會去遊行的了.
頁: [1] 2
查看完整版本: 是否同意盡快通過普選?