gp 發表於 2005-10-2 23:02:07

童夢奇緣

星期六睇完套戲 我睇到...... :em01:  好感動 值得一看 :em11:

leemoksau 發表於 2005-10-3 00:26:56

我睇咗擊動深情(Cinderella Man) 都好感人.
其實我並唔係好鐘意睇拳擊之類咁血腥 暴力o既戲(年紀大受唔住刺激). 不過哩套戲唔係講緊拳擊 而係講逆境中一個丈夫 一個父親對子女 對家庭o既承擔 一個妻子對丈夫o既體諒同支持.
戲中最感人o既唔係拳手喺擂台上浴血奮戰 而係為咗籌錢接返自己o既仔女 放低風光一時o既拳手尊嚴去社署領取救濟金 甚至返拳會向人乞討. 主角強忍眼淚的演繹好細膩 完全俾觀眾體會到佢當時o既心情 感同身受.
而結局主角是否能在世界重量級拳王賽中贏到金牌已經不重要 因為佢o既毅力已經贏得萬眾的景仰同尊重.
希望香港領取綜援的年輕人 携子上深圳乞討的父親 以及離婚的夫婦可以睇吓哩套戲 體會其中的道理.

grassman 發表於 2005-10-28 22:30:49

今晚睇左再一次說我愛你,睇完會想留多些時間比身邊o既人。 :poor:

....多想 抓緊你每一瞬間
只怕故事已是昨天
才明白忽略是我最大的缺陷

milk 發表於 2005-10-29 00:11:09

Re: 童夢奇緣

星期六睇完套戲 我睇到...... :em01:  好感動 值得一看 :em11:童夢奇緣中的劉德華 :wink:
[url=http://www.andylau.com/andyasx/daily_100k_1490.asx
]化妝過程完全睇<---睇o下啦 :detective

Billy 發表於 2005-10-29 00:39:37

星期六睇完套戲 我睇到...... :em01:  好感動 值得一看 :em11:

我都覺得好正.... :em11:

Sure Win 發表於 2005-10-29 09:34:49

我未睇過喎 :nowords:

grassman 發表於 2005-10-29 09:40:35

哦!你死咧,有古惑! :detective

Eddy Lam 發表於 2005-10-29 13:12:48

哦!你死咧,有古惑! :detective

:lol:  :lol:  :lol:
頁: [1]
查看完整版本: 童夢奇緣