Athena 發表於 2005-7-26 13:34:11

租婚紗 (請多給資料及經驗)

我下年年中結婚...上星期開始睇婚紗(for banquet)

請問有冇人認識"簡約" (tst 及金都均有店鋪).
我自己看過就幾好d sales 都nice...價錢都相宜(TST) $2888/4套  金都$2288 (special offer) 再加衫每套$400)
但我在esdlife web見到好多comment都是negative...

請問你們覺得價錢如何?? 間店如何?? 在簽contract時有咩要問及mark低?? 要full pay定比deposit (%?) ??

佢地話要wedding expo 前回覆才有此offer :poor: ...

Tomato 發表於 2005-7-26 14:35:33

我唔識呢間店....不過 如果有咁多negative feedback係咪要認真考慮0下呢??我諗不如問0下你身邊朋友 幫襯過邊間真係好ge 先再決定好d喎.....

0個陣我係分開兩間租衫 一間係現代xx婚紗店 剛剛join package0個陣係比左一半訂金....另一間係樓上租衫舖頭 我記得係一次過比晒....我認為最好你都係爭取比一半訂金 有個保障 :)

仲有記得落訂0個陣 好多都要比埋按金 好多時佢地會叫你開支票或者用credit card 記得按金係唔過數0架....所以落訂同比按金係要分開做 唔好比佢過數.....我覺得比支票穩陣d 還衫0個陣 佢會成張支票比返你......

落訂張單 記得叫佢mark低有幾多套衫 (包括頭飾、首飾、披肩、領帶.....) 仲有如果比你轉款 要佢寫低落張單到 仲要叫佢記低幾時轉款、幾時試身......

下次姊妹聚會 你一定要來參加 等大家交流0下心得 :o

bikbark 發表於 2005-7-26 14:59:12

好似好多街坊都係去葵涌廣場o個間甜蜜蜜 你都可以去睇睇

rstfung 發表於 2005-7-26 15:21:39

不要去尖咀間emotion 門面好靚 絕對可以扼到人 但其實又貴又少款! 比$前同比$後兩個樣.  :em13:  :em13: 仲要件衫有小小破損都要賠! :twisted:  :twisted:  :evil:

bikbark 發表於 2005-7-26 16:16:39

我個朋友出年二月結婚 佢去"易毛唇"睇過仲讚好靚想join呀 我諗要話聲佢知等佢留意o下先

我自己無join過package 週圍睇過同去過expo就覺得"確冠"(銅鑼灣)同"甕煙媚廚"(tst)d衫都幾新潮 幾型
"風月俏佳人"(tst)就grand d 華麗d

(以上全部化名)

Sure Win 發表於 2005-7-26 18:00:29

我已經0係甜蜜蜜join package 但仲找緊件婚紗 因為0的婚紗款唔0岩我要求 所以我集中0係尖沙咀行"雲"成條婚紗街 而家比較緊.......你有興趣一齊去就pm我. :wink:

rstfung 發表於 2005-7-26 18:11:41

不要去尖咀間emotion 門面好靚 絕對可以扼到人 但其實又貴又少款! 比$前同比$後兩個樣.  :em13:  :em13: 仲要件衫有小小破損都要賠! :twisted:  :twisted:  :evil:

仲有一樣唔記得講 就係我地結婚前三個月前去試款 件衫新返好靚 但結婚兩星期前去Fitting時 件衫已經十分舊 據我個化妝小姐話 (佢又係RC鄰居 我Honey老婆同d 姊妹都話個妝好靚 $3xxx包跟足全日 如需介紹可PM我) 佢地間舖唔係好多衫 而且d衫出租率十分高 所以d 衫好快殘 另外 我個伴娘去試衫 只係得幾件比佢試 結果選咗件比較像樣的 最後我地覺得唔係幾靚 去咗金都地下"心研"再加咗一件比伴娘.

講開又講 金都d 衫真係平好多 我老婆响"心研"選咗兩件晚裝 + 我阿媽同外母每人兩件晚禮服 再加伴娘件衫 共七件衫 加埋都平過emotion個Package 2件晚裝 + 1 件伴娘衫or男士禮服. 而且為咗方便 老板娘仲比我可以早一日去攞衫tim!

仲有一件事就係emotion d 衫改得唔係太合身 "心研"老板娘最後幫我地微微地再改過! 老板娘佢真係勁好人!

Jess and Burns 發表於 2005-7-26 18:31:56

仲有一樣唔記得講 就係我地結婚前三個月前去試款 件衫新返好靚 但結婚兩星期前去Fitting時 件衫已經十分舊 據我個化妝小姐話 (佢又係RC鄰居 我Honey老婆同d 姊妹都話個妝好靚 $3xxx包跟足全日 如需介紹可PM我) 佢地間舖唔係好多衫 而且d衫出租率十分高 所以d 衫好快殘 另外 我個伴娘去試衫 只係得幾件比佢試 結果選咗件比較像樣的 最後我地覺得唔係幾靚 去咗金都地下"心研"再加咗一件比伴娘.

講開又講 金都d 衫真係平好多 我老婆响"心研"選咗兩件晚裝 + 我阿媽同外母每人兩件晚禮服 再加伴娘件衫 共七件衫 加埋都平過emotion個Package 2件晚裝 + 1 件伴娘衫or男士禮服. 而且為咗方便 老板娘仲比我可以早一日去攞衫tim!

仲有一件事就係emotion d 衫改得唔係太合身 "心研"老板娘最後幫我地微微地再改過! 老板娘佢真係勁好人!

好少男仔咁投入呢D 過程喎....

回想起我老公................都唔會理靚唔靚. 一尾要平 平 平.

Athena 發表於 2005-7-26 18:34:30

真係多謝大家的意見!咁我今晚看看心研同明天去看看甜蜜蜜啦!

Tomato 發表於 2005-7-27 09:51:29

[好少男仔咁投入呢D 過程喎....

回想起我老公................都唔會理靚唔靚. 一尾要平 平 平.

我都係呀......最緊要平平平..........佢話著件婚紗出來 個個都一樣 d婚紗款又係件件一樣 所以求其就得喎...... :poor:
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 租婚紗 (請多給資料及經驗)