老鼠倫大米 發表於 2005-6-26 16:43:46

做蛋糕???

如何將蛋白打至企身(即倒轉大碗也不會流出蛋白)??? 忠心感謝!!! 吾該 吾該 :face13:  :face13:

dick queenie 發表於 2005-6-26 17:04:12

我咁啱而家整緊蛋糕...先將蛋白打至起泡...然後加適量0既糖(通常40g左右)快速再打至蛋白拉起0既時候會起角...你將佢倒轉都唔會流出嚟...

希望幫倒你

q. :)

老鼠倫大米 發表於 2005-6-26 17:36:06

点解我用打蛋機打咗成個鐘頭都係變水係咪打完蛋要即時發蛋先得

dick queenie 發表於 2005-6-26 18:03:28

冇理由0架噃...應該以快速打大概幾分鍾就會開始變白色cream狀(糖分兩次落)...如果你有時間...可以上嚟我屋企...我而家示範你睇...我啱啱先整完個日式cheesecake...仲焗緊個香橙雪芳蛋糕... :mrgreen:

q.

公公婆婆 發表於 2005-6-26 19:09:06

有可能係部打旦機的問題,有D太細部或者兩枝搞拌棍係膠造的,我朋友試過要花多幾倍時間,所以要買D貴少少,大D!

dick queenie 發表於 2005-6-26 19:16:47

其實用手打都得...不過會好勃...

q. 8)

Billy 發表於 2005-6-26 23:44:25

打得太耐係唔得既.
因為蛋白細胞發大多過六倍就會爆.
(唔記得邊個節目講過)
你可能打過左.

重有小心打蛋白唔好有油or水份.
如果唔係會打唔起.
(上次bakbark教既) :mrgreen:

bikbark 發表於 2005-6-27 11:31:28

亞sir教話如果d蛋白遇到油係會打唔起 水就唔知會唔會

另外 如果你d蛋擺o左好耐 好似放o左o係雪櫃成個幾月 又或者蛋開o左好耐之後先用 令到d蛋變得唔新鮮 就會出現打唔起蛋白o既情況.

仲有 hales教我d蛋買返o黎之後唔好用水洗 因為水會沖走蛋殼面o個層天然保護層 令到d空氣容易入去 會快壞d.

相反 如果將d蛋白打得過起 焗蛋糕出o黎就會出現死實實o既情況
所以practice makes perfect

老鼠倫大米 發表於 2005-6-27 12:07:38

吾該哂你地ga幫忙!!!thanks :face13:

hales 發表於 2005-6-27 14:48:32

打得太耐係唔得既.
因為蛋白細胞發大多過六倍就會爆.

蛋白.....並不是細胞....是fuild enzyme protein molacules mixtureantigent bacterias etc...... 8)

另外...雞蛋殼表面那層俗稱水玻璃的 hydrated Sodium Silicate並不是天然的
而係後期才人工加上去的.....作用係保鮮用 所以果o的真正是農場鮮雞
蛋要幾日之內就要食哂 唔可以放咁耐...因為無保鮮層... :dead:
頁: [1] 2
查看完整版本: 做蛋糕???