dick queenie 發表於 2005-3-22 15:45:17

門鐘的建議

大家的門鐘,有冇發現好快冇電。
其實可否響出面買一SET 問鐘系統換左佢。
當然並非貼個新門鐘響度啦。
難度係用番門口個制,改裝另一個系統。
即係要識焊錫或辣雞。
請問有冇機電工程師,請指教

vivian 發表於 2005-3-22 15:50:44

差不多一個月就要換一次電  :em08:

matthewlee 發表於 2005-3-22 15:53:33

我買左個普通火牛 volt set 至1.5v (原本是4.5v 後來1.5v 就可以了)  然後剪去插頭 接到電池位 ok! 簡單!

Stephen@RC 發表於 2005-3-22 16:02:07

你係出邊買左個鐘. 用濕電.
係佢個switch's broad有二點contact points . 你只要係二點拉二絛cable出來.
將cables connect to the orginal switch outside .
it will work gei la .

dick queenie 發表於 2005-3-22 16:15:31

我買左個普通火牛 volt set 至1.5v (原本是4.5v 後來1.5v 就可以了)  然後剪去插頭 接到電池位 ok! 簡單!

可行嗎,我怕會燒
any photo?? :o

dick queenie 發表於 2005-3-22 16:16:57

你係出邊買左個鐘. 用濕電.
係佢個switch's broad有二點contact points . 你只要係二點拉二絛cable出來.
將cables connect to the orginal switch outside .
it will work gei la .

stephen...你有冇試過?可行的話.........你呢個job要收幾錢 :lol:

hales 發表於 2005-3-22 16:18:10

可行嗎,我怕會燒
怕乜鬼....燒左咪買過set 從新黎過囉...

如果簡單o的可以買個普通既remote alarm 改少少就返個型
install落去個"手禁"制果個位 加o的野墊o下又好 點都好 總之
"手禁"到就ok...

matthewlee 發表於 2005-3-22 16:21:37

可行嗎,我怕會燒

我用緊! 3粒電都4.5v啦 我只用1.5v 我很懶 連辣雞都唔用 不過+/- 要靠"撞"
今晚如果有時間就上圖

saga 發表於 2005-3-22 16:35:57

我用緊! 3粒電都4.5v啦 我只用1.5v 我很懶 連辣雞都唔用 不過+/- 要靠"撞"
今晚如果有時間就上圖

辣雞都唔用.... 用膠紙貼實?  :lol:

的佢係怕燒壞原裝個鐘  :lol:

matthewlee 發表於 2005-3-22 16:43:46

今晚如果有時間就上圖

辣雞都唔用.... 用膠紙貼實?  :lol:

的佢係怕燒壞原裝個鐘  :lol:

拆開外殼 把電線直接繞上去門鐘本身的電線導電位
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 門鐘的建議