michaeltsang 發表於 2010-6-1 10:19:47

各位住咁耐有冇見過甲由?

我住中層的 (3X 樓),琴晚11點幾,突然有隻飛甲由飛左入黎我屋企,重要飛飛下搵唔到,好驚。

唔知大家住RC 咁耐有冇見過甲由呢?好想叫管理處滅一滅蟲囉................

10:30按:經過成晚冇覺好訓,今朝開電腦check check 下D 野,突然發現手臂上有隻甲由!即刻被我殺死左,希望係琴晚 o個隻啦,之後夜晚都唔多敢開窗.............

kingi 發表於 2010-6-1 10:34:17

上年上下隔離搬過吓屋後,開始有d曱由仔

michaeltsang 發表於 2010-6-1 10:49:59

上年上下隔離搬過吓屋後,開始有d曱由仔
kingi 發表於 2010-6-1 10:34 http://www.rcrest.bzone.com.hk/Discuz/images/common/back.gif
琴日我見到o個隻係中型飛甲由

chuchu 發表於 2010-6-1 10:54:38

Michael,
飛甲由, 好可怕啊 !  

我們都是住在(3x 樓), 2 座; 星期日有一隻臭蟲飛左入黎; 上星期, 有幾天都有飛螞; Last night, 又有一隻飛鵝, 飛左入 kitchen 2隻櫃中間, 咭住了, 飛不出來;  我好怕有這些 insects !  我老公開玩笑說, 我們這裡是'豪宅', 因為 住 Repulse Bay 的. 一樣有這些 insects, 什至更多的種類飛入屋.

真的不明白他們是怎樣飛上黎的 ?   現在我叫姐姐, 下午5點就 close windows.  可能是晚上開了燈, 它們就飛入黎;

michaeltsang 發表於 2010-6-1 11:02:46

Michael,
飛甲由, 好可怕啊 !  

我們都是住在(3x 樓), 2 座; 星期日有一隻臭蟲飛左入黎; 上星期, 有幾天都有飛螞; Last night, 又有一隻飛鵝, 飛左入 kitchen 2隻櫃中間, 咭住了, 飛不出來;  我好怕有這些 insects  ...
chuchu 發表於 2010-6-1 10:54 http://www.rcrest.bzone.com.hk/Discuz/images/common/back.gif
我都係2座 wo~

我都有咁既疑問啊,咁雖然唔算最高層,但都叫中層oY,點解D 蛇蟲鼠蟻都可以飛到上黎?好奇怪!

PS:如果經常都有蛇蟲鼠蟻飛黎屋企,咁我寧願唔住豪宅 lu~

sylvialai 發表於 2010-6-1 15:50:08

試過一隻手指尾咁長的甲由, 由窗口飛入...

moonmoon 發表於 2010-6-1 20:59:50

飛鵝、飛螞碎料,經常有,佢地都算正經昆蟲,就唔驚。

舊年試過有隻巨型曱由飛入,真係超巨型,好驚。我坐在sofa看電視,突然向我飛過來,嚇到我死。

michaeltsang 發表於 2010-6-1 23:18:00

飛鵝、飛螞碎料,經常有,佢地都算正經昆蟲,就唔驚。

舊年試過有隻巨型曱由飛入,真係超巨型,好驚。我坐在sofa看電視,突然向我飛過來,嚇到我死。 ...
moonmoon 發表於 2010-6-1 20:59 http://www.rcrest.bzone.com.hk/Discuz/images/common/back.gif
爬既甲由唔太驚,係飛既甲由最驚!

我係小忌廉 發表於 2010-6-1 23:27:51

我地住45樓以上, 前晚都有一隻飛蟻....不過暫未有(蟑螂)....好彩.....BECAUSE 我地最驚....
其實我最怕會飛的昆蟲(包括: BUTTERFLY, BEE ETC..)

mmhung 發表於 2010-6-2 00:40:30

我都係住45樓以上,早2-3個月,成日都有飛既昆蟲飛入屋,好似飛蟻、蚊、飛蛾、飛蟲等...
佢地成日在燈那裏飛來飛去,呢排就好d,無再見了...

不過早2星期既早上起身,聽到廳左邊那邊既窗有撞野既聲,走去睇下,我就被嚇死,原來有隻 "蝙蝠" 在不停撞向窗...
我第一個反應係馬上開窗俾佢飛走... 果刻真係被嚇死,諗下佢應該係夜晚時在細房窗或廳既右邊窗飛左入黎...

後來去洗手間,發現大門口位置地下好多黑色一粒一粒好似米咁大既粒粒... 睇真既發現係屎,係隻蝙蝠晚上時留低的...

唉,真係無諗過藍澄灣會出現蝙蝠,仲要咁高,真係被佢嚇親...
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 各位住咁耐有冇見過甲由?