一家四口 發表於 2010-1-8 21:46:26

洗衣店

想問大家每日嚟L5收衫拎去洗果間洗衣店係咪叫"美景"? 係咪一早收衫(磅洗), 即日洗完送回架?

可否講下比衫佢洗既程序呢? 唔該晒。

grassman 發表於 2010-1-8 23:49:55

你有工人都要幫襯?

rijkard211 發表於 2010-1-9 02:37:45

你放衫在L5之前,先打電話叫他們(或者早一日叫定)收衫,通常早上和下午各一次,在袋外面寫上座數和單位,然後在袋入面附上錢(我通常放在信封裡面,),他們會同你開個会口,,他們會在交回袋衫貼上收據,有剩多小錢或欠款,再下一次計數,重有如果袋裡面有付上錢,要在電話上知會一吓

一家四口 發表於 2010-1-9 09:02:36

rijkard211 : tks a lot

grassman : 就係多得個工人囉, 洗衣機都用得壞, check機果個人話部機可能洗既時候成日overload, 而家個避震有問題, 乾衣果時, 震到部機都移埋位....講過一萬次叫佢唔好一次洗咁多, 我睇到就stop佢姐, 但都唔可以次次睇住佢架麻, 正一衰人。

grassman 發表於 2010-1-9 09:53:22

rijkard211 : tks a lot

grassman : 就係多得個工人囉, 洗衣機都用得壞, check機果個人話部機可能洗既時候成日overload, 而家個避震有問題, 乾衣果時, 震到部機都移埋位....講過一萬次叫佢唔好一次洗咁多, 我睇到就 ...
一家四口 發表於 2010-1-9 09:02 http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/images/common/back.gif

You may buy a bucket.   The size of the bucket is just fit for one time wasting.    Everytime your helper judge the amount of cloth by the bucket.   Cannot over the size of bucket.     It is a better guildline for her to implement instead of judge the amount by herself.

一家四口 發表於 2010-1-9 19:08:25

屋企都有個盆嚟咁用, 問題係呢個人教而不善, 算啦, 我已放棄佢架啦...

wing102 發表於 2010-1-10 18:28:49

just tell her to wash clothes more frequent la.

一家四口 發表於 2010-1-10 21:05:01

我有名"一家四口", 唔係假架...:(

四個人一日出完街既衫都有番咁上下, 邊會有一日唔洗衫丫...唉
頁: [1]
查看完整版本: 洗衣店