kk-in-hk 發表於 2009-10-27 15:58:26

餵魚用的豐年蝦一問

1. 請問有朋友有買來餵魚嗎?
2. 需要擔心帶病菌嗎? 那該如何"消毒"?
有些小孔雀魚出生, 想試用豐年蝦餵飼.
Thanks!

abo and keung 發表於 2009-10-28 00:17:50

有些急凍的,一格一格的包裝,可放入冰格逐一拿來使用,這些應該衛生的。
而活生生的因為不知養殖情況如何,衛生情況成疑。

penny_mh 發表於 2009-10-28 11:06:33

我用緊呢隻---AZOO 9合1人工豐年蝦, 雖然無新鮮豐年蝦大得咁快,但就方便D,餵既時候放小小好la,因為d粉好細粒......魚街CAN BUY

kk-in-hk 發表於 2009-10-28 15:58:38

先謝謝各位資料.
我現在的是第二批小孔雀魚bb, 第一批都是餵粉狀飼料, 用生仔兜隔在大魚缸之內飼養, 可是卻都死於針尾.
現在的一批則分了出來養在一小缸當中, 天天換水, 暫時用粉狀飼料一天兩次. 但很怕牠們又全都死掉, 因此想找找看, 餵給豐年蝦是否有機會改善生存率.

penny_mh 發表於 2009-10-28 17:35:36

我估生存率唔關食物事,我之前情况同你一樣,後尾改用一個叫做3合1外置缸(個名大約係咁),呢個缸可以用氣泵做過濾,大約$40-60,之後就無問題.

hales 發表於 2009-10-29 14:00:29

豐年蝦其實自己搞就OK了,自己搞一定係最衛生, 出去買蝦卵, 然後DIY工具自己"夫" (一時拆唔到隻字個碼)

用一個膠水樽連樽蓋,蓋頂同埋樽底都開一個孔, 樽底孔用黎排氣, 蓋頂個孔就駁一個膠喉咀(氣泵SIZE既喉咀), 見圖

運作係好簡單, 先加蝦卵, 再加水(我記得係加鹽水的, 你上網SEARCH一下), 跟我個圖咁倒吊個水樽,
先關上所有閘掣, 駁氣泵, 然後打開閘犁B, 不停泵氣入去, 我記得係要泵一晚咁上下,
然後o的豐年蝦就會一路出世, 完事之後, 關上所有閘掣, 然後disconnect左個泵

跟住用燈照住個樽底 (因樽係倒吊, 可以係照"水面位置", 這是因為豐年蝦本身鐘意光源, 所以用燈照水面
等o的豐年蝦游上水面部份, 咁o的蝦殼就會沈哂係底, 然後你就打開閘掣A, 將o的蝦卵殼連水放走, 剩返有豐年蝦果層水面, 最後先將有豐年蝦果層水放出黎, 收集好, 用你既方法去加水, 倒水, 加水, 倒水, 洗一洗o的蝦,
然後就可以用黎餵魚

其實餵生既, 好過你餵急凍, 一次餵唔哂就先雪起, o的蝦卵你放係雪菜果格雪櫃就ok了

hales 發表於 2009-10-29 14:02:03

4# kk-in-hk

針尾應該係因為有菌所以死...

kk-in-hk 發表於 2009-10-29 14:47:03

謝謝各位幫忙. :)
>"有菌"...
對, 就是怕粉狀飼料小魚吃不完, 或給水流沖走, 或多或少累積之後成了水質污染的元兇.
因此方才把小魚放小缸兼日日換水(累+煩:dizzy:...牠們會四處避很難撈).
不過養魚(其他寵物也都一樣)最開心:lol是見牠們不單止一天一天長大, 還有了下一代. 當然最好可以有下下幾代啦.

hales 發表於 2009-10-29 14:50:54

8# kk-in-hk

我識養孔雀既人只會越養越多, 多到一個缸變10個缸....因為太易就會生....=.=

kk-in-hk 發表於 2009-10-30 10:46:06

糟啦 :dizzy:, 不知怎的:funk:,  有兩條小魚好像開始變"針尾".:'(
撈了起來放另一膠杯, 加了鹽也加了藍藥水....  (天呀! 惡夢快過去吧:Q!)
頁: [1] 2
查看完整版本: 餵魚用的豐年蝦一問