我係小忌廉 發表於 2009-8-23 22:53:00

藍澄灣樓價走勢圖?

近排去美記網頁LOOK LOOK 藍澄灣樓價走勢圖, 好似比年初升左都有10-15%左右, 但係近排有好多高層向海單位, 原一手購入到而家出售都只係賺左15-17%, 點解向海可望中環遠景及貨櫃碼頭景, D價錢都唔係升好多? 反而向山景近排由一手到而家出售可賺>20%, 山景同海景單位點解價錢可相差咁遠, 我住緊個單位係第三手買入(山景), 去恆記同中記估價都比原先購入時升左>20%, 即係話買山景好過海景?

請問有無網友住近向海景單位, 會否因嘈音而壓低左價錢, 可否告知?

濠仔 發表於 2009-8-24 00:50:36

唔係wo...我同我朋友睇樓都睇過c 單位向貨櫃碼頭景....同一層既G 單位係俾佢平10m ga wo

hktakpo 發表於 2009-8-29 11:35:25

呢度業主係咪唔知價 ,呢 d 時勢仲 2600 蚊呎放賣成交 ?? :(
而家連翠怡 海欣都接近 4000蚊 呎啦  
21/08/09 藍澄灣 1座 6樓 B室  售 $176 萬  683 呎 @$2,577 註冊處  (銀行估價都 210 萬)

Billy 發表於 2009-8-31 11:27:43

海境係後期賣的,一手尺價在3000以上.
而1-3座山境係早期近沙士果時賣,一手尺價~2200-2400.
所以山境反而升多d,係因為買時尺價好平.

Billy 發表於 2009-8-31 11:30:28

呢度業主係咪唔知價 ,呢 d 時勢仲 2600 蚊呎放賣成交 ?? :(
而家連翠怡 海欣都接近 4000蚊 呎啦  
21/08/09 藍澄灣 1座 6樓 B室  售 $176 萬  683 呎 @$2,577 註冊處  (銀行估價都 210 萬) ...
hktakpo 發表於 2009-8-29 11:35 http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/images/common/back.gif

呢個單位對住會所,要長時間拉埋窗簾.
如果唔係比人睇晒.
唔見得光. 平10-20%先賣得出真係唔出奇.

柏斯 發表於 2009-9-2 11:49:43

佢個單位恆生同中銀都估$216萬,如果話對住會所要長時間拉埋窗簾唔見得光,咁藍澄灣向酒店的所有單位(很多)都唔見得光要打樓價8折先賣得出??我唸除非真係好等錢洗Law.

Billy 發表於 2009-9-2 12:31:09

佢個單位恆生同中銀都估$216萬,如果話對住會所要長時間拉埋窗簾唔見得光,咁藍澄灣向酒店的所有單位(很多)都唔見得光要打樓價8折先賣得出??我唸除非真係好等錢洗Law. ...
柏斯 發表於 2009-9-2 11:49 http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/images/common/back.gif

$216萬?????係因為銀行冇上門睇過.
果個單位距離會所十米都未必有, 期他向酒店的單位起碼都有40~50米距離.

ktk08b 發表於 2009-9-3 00:11:16

冇錯...好近會所, 窗對到正泳池果D屋仔
唔低過180, 真係唔會買...
頁: [1]
查看完整版本: 藍澄灣樓價走勢圖?