Ann Chang 發表於 2009-7-24 13:10:00

我想在RC买楼。

我刚从澳洲返来,看中这里的环境,不知抵买不抵买?好小的房,683尺,也要这么贵,比澳洲贵呀。有谁告诉我哪个楼好D?

kingi 發表於 2009-7-24 16:56:06

這裡環境不錯呀,價錢我覺得不算高...論座數的話,1座近會所,3座近小巴,5座近商場,6座較清靜.各有各好

sylvialai 發表於 2009-7-24 18:09:27

大約二百萬頭, 又得六年樓齡, 又有680呎, 間格四正, 又唔想住到新界西北, 近市區, RC 確係一個好的選擇
唯一覺得是個廚房比例太細
F, G 室向山景的單位比較開揚

Ann Chang 發表於 2009-7-24 19:25:46

大約二百萬頭, 又得六年樓齡, 又有680呎, 間格四正, 又唔想住到新界西北, 近市區, RC 確係一個好的選擇
唯一覺得是個廚房比例太細
F, G 室向山景的單位比較開揚哇,这么多好友立刻回复啊!这里的人不错耶!是不是买东西晤不方便?只有一个百佳?有没有街市?买的海鲜咩的。 :D  :D :D

Ann Chang 發表於 2009-7-24 19:26:56

哇,这么多好友立刻回复啊!这里的人不错耶!是不是买东西晤不方便?只有一个百佳?有没有街市

這裡環境不錯呀,價錢我覺得不算高...論座數的話,1座近會所,3座近小巴,5座近商場,6座較清靜.各有各好 :D

sylvialai 發表於 2009-7-25 10:11:44

買東西不方便總有少少.... 每個人睇法也不同
我以前住的屋苑連便利店都冇一間, 買樽豉油都要坐車,
RC 起碼有百佳, 7-11, 大家樂, 起碼打風落雨唔想出去咁遠都唔會餓死
有小巴去青衣城, 會經過青衣街市, 青衣城又好多選擇
或坐小巴出去葵芳, 中西意泰日韓菜都有

當然有些朋友以往居住的地方十分方便, 巴士站, 街市, 超級市場圍繞著自己屋苑,
那麼他們就覺得RC 係一個偏遠地方

Kazeyuki 發表於 2009-7-25 15:33:12

這裡環境不錯呀,價錢我覺得不算高...論座數的話,1座近會所,3座近小巴,5座近商場,6座較清靜.各有各好

搭個訕先 ~
我以為第 3 或者 5 座比較靜,點解你會覺得係 6 座o既?
6 座斜對面有個窿(酒店果邊),唔係比較傳聲(貨櫃碼頭)的嗎?
因為我地都買左 6 座,所以想八掛一下  =P

saga 發表於 2009-7-25 18:24:27

Re: 我想在RC买楼。

我刚从澳洲返来,看中这里的环境,不知抵买不抵买?好小的房,683尺,也要这么贵,比澳洲贵呀。有谁告诉我哪个楼好D?

香港行高地價, 簡單稅制政策, 樓是比澳洲貴, 及地方非常細的
好多香港其他地方更貴而更細也很常見

一家四口 發表於 2009-7-25 19:01:57

買東西不方便總有少少.... 每個人睇法也不同
我以前住的屋苑連便利店都冇一間, 買樽豉油都要坐車,
RC 起碼有百佳, 7-11, 大家樂, 起碼打風落雨唔想出去咁遠都唔會餓死
有小巴去青衣城, 會經過青衣街市, 青衣城又好多選擇
或坐小巴出去葵芳, 中西意泰日韓菜都有

當然有些朋友以往居住的地方十分方便, 巴士站, 街市, 超級市場圍繞著自己屋苑,
那麼他們就覺得RC 係一個偏遠地方

我都覺得RC幾方便丫...有時如果真係方便過頭, 即係有埋街市、太多酒樓食市, 就會有好多外來人入嚟架啦, 而家有自由人已經夠啦 :em09:

buku 發表於 2009-7-31 14:06:02

我都好鐘意 RC, 交通幾好, 又清淨
碼頭唔算太噪

只係.....
只係最唔鐘意自遊行
同佢地一齊等車好辛苦, 又要比人推, 又要比人打尖, 佢地又好噪
其實, 佢地先可以文明少少???
頁: [1] 2
查看完整版本: 我想在RC买楼。