Tomato 發表於 2009-4-17 15:02:06

我的花又來喇...2

仲加多左D水種植物...

grassman 發表於 2009-4-20 13:17:37

點解你D花可以種得咁靚,我家D就成日"黃禁禁",搵日指點下啦喂!

dracula 發表於 2009-4-20 13:56:47

草人~你去種膠花啦~

grassman 發表於 2009-4-20 18:45:39

草人~你去種膠花啦~

你...你....你..... :dead:

Tomato 發表於 2009-4-20 23:02:33

點解你D花可以種得咁靚,我家D就成日"黃禁禁",搵日指點下啦喂!

施主 請問你屋企種乜花呢???如果你唔係種0向窗台 或者唔近窗GE地方 不如揀D耐陰GE花草啦 例如黃金葛 常春藤等等啦!好粗生0架!

得閒都可以去0下呢個FORUM睇睇!
http://www.hkplants.com/

diedsee 發表於 2009-4-21 13:43:52

我屋企果d都係咁wor 家下死淨一塊葉...

diedsee 發表於 2009-4-21 13:44:42

施主 請問你屋企種乜花呢???如果你唔係種0向窗台 或者唔近窗GE地方 不如揀D耐陰GE花草啦 例如黃金葛 常春藤等等啦!好粗生0架!

得閒都可以去0下呢個FORUM睇睇!
http://www.hkplants.com/
我上文所述就係... 黃金葛 :dead:

grassman 發表於 2009-4-21 16:09:24

我都有黃金葛,一樣係"玉樹臨風,弱質纖纖"!

一家四口 發表於 2009-4-21 16:34:59

我都有黃金葛,一樣係"玉樹臨風,弱質纖纖"!

我廳果個窗台種左盆金錢樹 西斜都晒唔死架 一個星期至十日至淋一次水 你間屋同我個向法一樣 可以考慮試下。

室內既就有水種黃金葛(廳中間+廚房門口吊住) 同埋富貴竹(房入面)...呢D都係粗生粗大既野 啱晒我呢D唔識種野既人 :mrgreen:

rcwingrc 發表於 2009-5-22 19:42:21

你個窗台向邊?
我住6座低層H 吾多覺陽光會直入屋企 只系漫反射的光線~
吾知可否種到靚 花花呢???
頁: [1] 2
查看完整版本: 我的花又來喇...2