Jeffrey Shirley 發表於 2008-1-20 01:49:06

維港

陰天始終係無咁理想 ........ :em18:

Jeffrey Shirley 發表於 2008-1-20 01:51:46

繼續 .....

Jeffrey Shirley 發表於 2008-1-20 01:53:38

最後 .....

grassman 發表於 2008-1-20 08:43:33

主體會否太偏了! :oh:

Jeffrey Shirley 發表於 2008-1-20 16:52:44

何出此言?!其實你睇番 Hales 伯大尼個輯,佢都好幾張將主體放左一邊。
因為構圖對我黎講都係比較重要,背景吾靚既話可能令我會放棄影個主體都未定。
而且背景都有靚同吾靚,吾靚既時候就用鏡頭就番佢。

hales 發表於 2008-1-20 23:16:53

何出此言?!其實你睇番 Hales 伯大尼個輯,佢都好幾張將主體放左一邊。
因為構圖對我黎講都係比較重要,背景吾靚既話可能令我會放棄影個主體都未定。

嗯 我覺得你真係應該睇多o的攝影既構圖學既書
攝影上我們會把主體放在首位 所以先有所謂既趣味中心 所以先有主體和襯景之分
如果因為襯景唔靚 而放棄拍攝主體 我都係第一次聽 會唔會有少少本沒倒置?
到底其實你要拍攝既係主體定係背景?

其次就係 我們要做既係對背景作處理 或淡化 或利用對比等方法來處理背景 從而突出主體
如果你把主體同背景同樣影得靚 咁樣其實只會令人找不出相片的主體 整張相就會無左中心點
相片的中心點係非常重要的 讀者會由趣味中心作為閱讀相片的導入點 再透過構圖來
引導視線來閱畢整張相片

主體放在旁 是因為以黃金分割為依歸 而不是為了可以留出空間攝入更多的背景...

但是同樣也需要留意整個畫面的平衡感 不同主題可以利用不同的平衡感來表達
例如要帶出不安的感覺 可以把平衡點放到嚴重偏離的位置同時把讀者的視線引導
到邊沿 或是角落位置 來把讀書的視線突然剎停等等

攝影是減法的藝術 把所有對主體沒有作用的部份拿走 多餘的襯景也只會讓人覺得
與照片內容夾格不入. 新手都是貪心的 要把所獨立存在 而又覺得靚既野 全部都
要放哂落同一個畫面來 這個想法一定要戒掉 因主體太多 就會變成無主體
沒有視覺的焦點 沒有中心 要好好留意~

另外你部份既相特別係以風景為主題既相 要多加留意水平呢...

Jeffrey Shirley 發表於 2008-1-21 11:13:50

吓?!?!?!?!?!? 本沒倒置?
我覺得吾靚而吾去影都有問題?
是否你本沒倒置?為影相而影相呀?乜影相吾係因為靚而影既咩?

如果你把主體同背景同樣影得靚 咁樣其實只會令人找不出相片的主體 整張相就會無左中心點
以藍天白雲同鐘樓為例:
吾通背景有 "藍天白雲" 吾簡,而搵個 "灰色既天" 黎做背景去突出主體。吾係呱?

攝影是減法的藝術 把所有對主體沒有作用的部份拿走 多餘的襯景也只會讓人覺得
與照片內容夾格不入. 新手都是貪心的 要把所獨立存在 而又覺得靚既野 全部都
要放哂落同一個畫面來 這個想法一定要戒掉 因主體太多 就會變成無主體
以小龍像為例:
或者咁講,今次我是"固意"像 DC 一樣,將背景用主體同樣拍得清晰既,咁樣吾代表小龍像吾突出先,至少有人說出主體偏了一邊。

hales 發表於 2008-1-21 11:29:21

吓?!?!?!?!?!? 本沒倒置?
我覺得吾靚而吾去影都有問題?
是否你本沒倒置?為影相而影相呀?乜影相吾係因為靚而影既咩?

以藍天白雲同鐘樓為例:
吾通背景有 "藍天白雲" 吾簡,而搵個 "灰色既天" 黎做背景去突出主體。吾係呱?

以小龍像為例:
或者咁講,今次我是"固意"像 DC 一樣,將背景用主體同樣拍得清晰既,咁樣吾代表小龍像吾突出先,至少有人說出主體偏了一邊。

算啦~~我知道講你都係唔會明咖喇其實~~ :lol:

點解會話 你咁樣諗係本沒倒置?
乜野係主體 點解佢先係主體 我地會為左想影個主體影得靚 而去影個主體
而係要諗點樣去影得佢靚 而唔係為左個背景去影個主體 所以你都未搞清楚乜
野係主體 乜野係襯景 換句話說 莊閒都未分到 咁你又點會明我講既野呢
so~~加油啦~ :lol:

係因為靚而影 但係講既係主體囉 唔係背景囉................
但係我覺得每樣野都會有佢自己靚既一面 靚既角度 你搵唔搵到佢靚既一面
呢o的係睇你既功力去到邊

而且攝影 唔一定係要去影o的靚既野 好多時另人有所感觸 有所恩巧
另人一而再 再而三地去細味既照片 都唔一定係構圖靚主體靚既作品
好既相 講既係好內容 而唔係一個表面既軀殼 我一向都唔會將靚同唔靚
放在影同唔影 既關係當中的

anyways~影得高興就好~~你有你自己既風格 小弟也不必多言~~ :lol:
只係recommend你其實可以睇多o的書 增廣見聞 有益而無害
影得差既人要睇 影得好既人都要睇~that is~

grassman 發表於 2008-1-21 12:47:54

又係我地3個係度Up3Up4!

你睇清楚我寫的,我係話太偏,唔係話放左一邊唔得。
我把3張你的照片換成黑白以突出主體位置。

還有,你其中兩張 維港 大廈景,我感覺你刻意影埋角落的一隻船,但這艘船對整幅相起不出甚麼作用,反而有點擾亂!

Jeffrey Shirley 發表於 2008-1-21 12:59:53

你講既野我係知同識既,不過我對影相既要求可能同你吾同姐。 :nowords:
多謝賜教。 :wink:

不過睇下以下攝影題,你會點做呢:
一對新人非常甜蜜地行過,不過佢地身邊是垃圾站。
1. 你會照 shot埋個垃圾站,之後用 software 執
2. 走位 shot
3. 等離開垃圾站,再等下一次甜蜜情況再出現
4. 還是用 zoom 整走背景,將對新人放大減低左個甜蜜既感覺。
5. 其他?請列明

睇下有無其他選擇。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 維港