frankiesuen 發表於 2007-10-10 15:56:26

想Notebook但唔知邊部好

小弟想買部Laptop請比d意見
1. BenQ S41
2. Samsung R70
3. Lenovo ThinkPad X60
4. Sony VAIO VGN-SZ483N/C (但Over Budget)
5. Acer Ferrari 5004
6. NEC Versa E6310
邊部好d呀仲有冇其提議呢
Budget大約 $10000-$14000左右

grassman 發表於 2007-10-10 16:32:10

你要清楚自己的要求和用途!

如你要Notebook是:

1. Desktop replacement
2. Freq. Traveling
3. Need Business presentation to other or just personnal use.
4. Need powerful external device 能力?

etc.

frankiesuen 發表於 2007-10-10 17:47:21

以上四樣都需要

kyu 發表於 2007-10-10 18:18:12

我覺得Dell唔錯!

grassman 發表於 2007-10-10 21:40:48

以上四樣都需要
要第一樣就要大display和多extersion port,要第二樣就要輕和方便收藏,唔可以樣樣都要,真係樣樣都要的話,得,貴law!

我覺得Dell唔錯!
我嫌Dell太重,但平!

肥度 發表於 2007-10-11 00:31:39

135 都麻麻...傳聞...Lenovo ... 仲好容易hang 機

hales 發表於 2007-10-11 01:30:59

以上四樣都需要
要第一樣就要大display和多extersion port,要第二樣就要輕和方便收藏,唔可以樣樣都要,真係樣樣都要的話,得,貴law!

我覺得Dell唔錯!
我嫌Dell太重,但平!

Dell....唔好啦~~除左平之外 其餘都唔係幾好....特別係部機本身都幾化學o下....
Dell.....LCD就正.....notebook就.........

買notebook都係睇你要求去到邊......有人要細 有人要硬淨 有人要打機....etc...
如果只係以上幾款既話 個人就比較傾向sony.....點解唔睇埋compaq/HP?
我覺得compaq/HP好似都幾好喎~~anyways 我係用Macbook Pro的....

Jeffrey Shirley 發表於 2007-10-11 11:24:33

因為個圖太細,睇得吾係太清楚 D config,有可能就放大 D 啦!因為同一個 model 可以有吾同 CPU RAM Hard disk。要比較,就要清楚晒所有 config 會好 D。

一般而言,以上咁多牌子我會簡 NEC。
HP/Compaq、IBM/Lenovo、NEC、Dell 等,由始至終都係電腦大廠,一般公司通常都係用佢地既機,因為相對耐

用。
而保養比較好的,我會簡 HP,而 IBM 近年 D 電腦就一般,同價錢既機用料就 HP 好過 IBM/Lenovo。
所以有得簡就 HP / Compaq,低一級就 NEC 同 Dell,IBM/Lenovo 就最後選擇。

Dell - Desktop/Notebook 越來越多人用而且壞既機會都吾多,而且平。
HP/Compaq - 用料好,保養服務好,價錢合理。
Sony - 近日經常聽到電池問題,無乜信心,而且同 config 既機價錢都比較貴。

個人而言,近年用過 NEC HP Compaq Dell Acer,只有 NEC 壞過 Hard Disk 既經驗。
好多品牌都係近十年先有電腦出,對佢地出既 notebook 信心就一般。

saga 發表於 2007-10-17 11:11:22

HP / Compaq 係比較好 而且 customer service 同保養好
要平就 Dell 啦 但一係好重 一係化學 ...
NEC design 係唔錯 不過壞 harddisk 率好似高 保養一般
IBM = Lenovo now. 比較硬淨 但重 同埋 performance 唔好

錢鬆動買 HP 無咁多 budget 買 NEC 再少d 買 Dell

frankiesuen 發表於 2007-10-18 17:04:09

多謝大家d意見但小弟兩天前已經買左MAC Book啦
http://i124.photobucket.com/albums/p13/Chocosuen/gallery-big-07.jpg
:em17:  :em17:  :em17: 好開心好興奮 :em17:  :em17:  :em17:
頁: [1] 2
查看完整版本: 想Notebook但唔知邊部好