grassman 發表於 2007-5-2 18:03:17

支援802.11g = Wi-fi?

如果PDA支援802.11g,是否等如支援Wi-fi?

hales 發表於 2007-5-2 21:24:33

Re: 支援802.11g = Wi-fi?

如果PDA支援802.11g,是否等如支援Wi-fi?

yes

grassman 發表於 2007-5-2 23:00:01

Thx!

hales 發表於 2007-5-3 09:33:48

Thx!

你想買PDA 定係 PDA Phone?
如果 PDA Phone 的話 WIFI好少用 因為太食電了
用GPRS Or HSDPA 實用好多唔需要找熱點 又慳電
除非你常常座Starbucks.哈哈

不過而家好似所有新機必定會有埋WIFI

grassman 發表於 2007-5-3 10:04:31

Thx!

你想買PDA 定係 PDA Phone?
如果 PDA Phone 的話 WIFI好少用 因為太食電了
用GPRS Or HSDPA 實用好多唔需要找熱點 又慳電
除非你常常座Starbucks.哈哈

不過而家好似所有新機必定會有埋WIFI

Yes PDA Phone (純PDA都無所謂)
我的基本要求有: (依重要程度排)
1. 手寫中文輸入 (我有好多野寫)
2. Wi-Fi (我諗香港快隨處都係Wi-Fi點)
3. GPRS (平無限月費) p.s. 我唔知HSDPA Plan幾錢。
4. Below $3000
5. Blue-tooth

hales 發表於 2007-5-3 10:20:15

1. 手寫就所有中文機都有 英文機的話可以裝penpower ce-star monster chinese 各有各好....中文機都要裝外掛先可以打到速成....哈

2. hotspot到處都係又無錯喎~~不過你中途轉location會比較麻煩
GRPS/HSDPA既好處係even你係巴士 地鐵 都connect到...哈
不過HSDPA就貴 GRPS 同 wifi 其實差唔多價錢 但係GPRS就流動性強好多
wifi 就速度快好多 (1.5Mb vs 128kb) 兩睇喇 我就覺得GRPS實用好多
因為online eveywhere 收email msn web-suffering 卓卓有餘
我就唔會用個PDA去upload/download 大file or 去o的好heavy loading
既webpage了 因為你夠bandwith 但係你部機都無咁多RAM/ROM (O2 Atom Life倒外....)
當然用黎connect notebook又唔同講法 但而家多數notebook本身都有wifi....哈
PS: notebook都可以經手機GPRS上網的

3. GRPS係真係抵用~會為你帶來不少方便......e.g. 突然想睇戲又可以即時上網
check o下邊間戲院有你想睇果套戲and 時間等等..
HSDPA真係貴..........smartone $488/mth unlimited

5. blue-tooth 係standard咖喇 而家連wifi都開始係standard config blue-tooth
你好難搵到一部新機無 blue-tooth........

4. Below $3000..........收得工.............一係二手......哈哈

grassman 發表於 2007-5-3 10:38:25

將來可能有多D免費的Wifi Hotspot,政府大力推麻!

二手都OK架! 不過二手就唔洗3千啦!

我主要是寫野,可以隨處寫,我實在太小時間了!

hales 發表於 2007-5-3 11:54:36

將來可能有多D免費的Wifi Hotspot,政府大力推麻!

二手都OK架! 不過二手就唔洗3千啦!

我主要是寫野,可以隨處寫,我實在太小時間了!

唔知要等多幾多年先可以做到wifi on the road....
但係而家發展得咁快 等佢地做好之前可能 3.5G or even 4G 個
price已經下降到合理水平了.........=.=

寫野...tablet PC囉一係~~~其實PDA 你用黎勁寫野既話 你好易會想放棄
太辛苦了...........

grassman 發表於 2007-5-3 12:00:01

Tablet PC太大了,有時唔係一心想出街寫,PDA可以帶左都唔覺,要起上黎有得用!
頁: [1]
查看完整版本: 支援802.11g = Wi-fi?