Uncle O 發表於 2007-4-14 07:03:55

新業主

哈囉大家好,我們將要搬到藍澄灣,請問收樓、裝修和入住後有甚麼要留意?
謝謝各位指點。

sunday 發表於 2007-4-14 07:51:06

welcome welcome :oh:

Eddy Lam 發表於 2007-4-14 09:14:19

Welcome ar~

要注意o既地方就多囉...

1. 冷氣機夠唔夠凍 有冇漏水.
2. 煮食爐tart唔tart得著
3. 廁所鏡架有冇甩
4. 浴缸儲唔儲到水
5. 廚房 廁所個燈座有冇裂 火牛有冇燒到

其實仲有好多 建議你睇番收樓點滴 & 家居天下d舊post...

Robert 發表於 2007-4-14 10:40:14

Welcome~~~Welcome~~~歡迎你加入藍澄灣大家庭! :)
好似 Eddy 咁講,建議你睇番收樓點滴同埋家居天下d 舊post,收樓點滴就係而家哩個分版,
而家居天下既 link 係 http://rcrest.bzone.com.hk/viewforum.php?f=11 ;
另外想問你幾時搬入黎呀?同埋住第幾座呀? :mrgreen:

bby 發表於 2007-5-10 10:06:44

你好 座座都有唔同問題嗎? 我將會搬去6座

Eddy Lam
請問~~~
1. 冷氣機夠唔夠凍 有冇漏水. ~~ 可以點試呢?
2. 煮食爐tart唔tart得著  ~~ 呢個我識 hee
3. 廁所鏡架有冇甩  ~~ 鏡架即係邊個呢?
4. 浴缸儲唔儲到水  ~~ 呢個係唔係試下沖水後有冇水儲到嗎?
5. 廚房 廁所個燈座有冇裂 火牛有冇燒到  ~~ 燈座即係邊個呢?

真係麻煩晒你呵 ~  :oh:  :oh:  :oh:  :oh:

另外想問下 RC 有冇蚊架? 我睇樓時見過有人裝蚊紗 唸緊要唔要裝(因有小朋友)  :oh:

sunday 發表於 2007-5-10 10:47:08

Eddy Lam
請問~~~
2. 煮食爐tart唔tart得著  ~~ 呢個我識 hee
4. 浴缸儲唔儲到水  ~~ 呢個係唔係試下沖水後有冇水儲到嗎?
5. 廚房 廁所個燈座有冇裂 火牛有冇燒到  ~~ 燈座即係邊個呢?

真係麻煩晒你呵 ~  :oh:  :oh:  :oh:  :oh:

另外想問下 RC 有冇蚊架? 我睇樓時見過有人裝蚊紗 唸緊要唔要裝(因有小朋友)  :oh:

上星期我個小朋友先因為被蚊針到要看醫生...
我自己就見不到蚊,但小朋友沒有出過街,只是在家裡坐,
都搞到成身叮痕。
好了,過了兩三天又再來過。 :dead:

bby 發表於 2007-5-10 10:54:07

都搞到成身叮痕。

下~~~ 咁大件事
唔好意思 以你所知關唔關層數事呢?  :oops:

sunday 發表於 2007-5-10 13:20:09

都搞到成身叮痕。

下~~~ 咁大件事
唔好意思 以你所知關唔關層數事呢?  :oops:

其實我見不到,所以不知道關什麼事
:dead:

Eddy Lam 發表於 2007-5-11 12:52:07

Eddy Lam
請問~~~

全屋冷氣開晒最少半日 睇下d牆有冇水滲出o黎... 至於夠唔夠凍 冷氣開一陣
     就feel到啦.
    廁所入面咪有塊轉得o既鏡 上面有3層架 好易甩ga 你見唔到 唔通已經甩
     晒?!!  :em18:
    浴缸去水位度按一下 就可以儲水啦.
    燈座咪即係插燈膽個位囉 d燈著到就即係冇問題啦.

至於蚊 都有ga 所以我屋企都裝左蚊紗.  :)

bby 發表於 2007-5-11 16:10:16

Eddy Lam
唔該晒你呀~~
頁: [1] 2
查看完整版本: 新業主